Rörelsen Dela på bördorna

Dela på bördorna

-

- Advertisment -

Livet utdelar smällar mot oss alla då och då. Ingen kan slå så hårt som livet. Oavsett var du befinner dig på samhällsstegen eller livet kommer det situationer är du inte klarar dig själv. Ensam är inte stark. Det är därför Socialdemokraterna finns till. Vi ska ha ett rättvist samhälle där vi delar på bördorna.

Skeppsbrottet

– Fartyget går under och behöver utrymmas! Samlas uppe på däck! Det stormar och skeppet börjar kantra.

Människor kämpar sig fram mot livflottarna. I vår livflotte tränger sig tolv personer ner innan förtöjningarna släpps och båten åker ner på havsytan. En man i overall lyckas få upp regnskyddet och tänder en batterilampa så de svagt kan ana varandra i mörkret. Någon försöker ösa ut det vatten som samlats på botten. De flesta är livrädda och väntar på att dagen ska gry.

När dagen småningom kommer börjar hungern sätta in hos de två barn som tillsammans med sin unga mamma kommit med på flotten.

– Shhh, det kommer snart bli bra!

– Hungrig! Jag är hungrig!

– Ja, jag vet att du är hungrig. Men det finns ingen mat här. Vi kommer snart bli räddade. Då får du mat.

Men räddningen kommer inte snart och från att ha varit kallt och vått förvandlas flotten till en våtvarm ugn när solen steker på hela dagen. De har rotat igenom flotten efter vatten men det finns inget. När dagen nästan är slut är alla trötta och utmattade. De flesta slumrar till i orolig sömn.

Då hör de hur en flaska öppnas med ett pysande och att det prasslas med papper. En man i kostym har tagit upp en stor flaska mineralvatten och dricker av den. Bredvid sig har han fyra chokladkakor som han öppnar och äter upp en efter en. Alla andra som är på flotten är helt nöjda med situationen och barnen inser att i ett Nyliberalt samhälle måste så klart mannen med kostymen behålla alla sina chokladkakor och dricka sitt vatten trots att som barn råkar vara hungriga och törstiga? Eller?

När mannen druckit upp hälften av sitt vatten tar han och häller lite i sin hand och tvättar av sig med. Resten kastar han i sjön tillsammans med två chokladkakor. Vad händer nu på båten?

Faktum är att detta aldrig skulle hända utanför berättelsernas värld. Vi människor gör inte på det viset. När nöden är framme och vi är utelämnade åt varandra sluter vi oss samman och hjälps åt. Det finns otaliga exempel på det vid varje stor kris som oväntat drabbar många personer samtidigt.

Om det brinner i grannens hus springer vi dit och ser om vi kan hjälpa till. Erbjuder grannen att sova i vår säng eftersom hon just förlorat sin egen. För livet är sådant. Det finns massor av motgångar och kriser som drabbar även den mest lyckligt lottade av oss.

Även om du är superrik kan slår du dig ensam slätt mot struphalscancer, jordbävningar, skogsbränder och internationella lågkonjunkturer. Din fru kan dö i en olycka, du kan själv drabbas av altzaimers. Vill du åka någonstans måste du åka på en väg. Den kan du inte bygga själv. Vill du betala något kan du inte hitta på egna pengar. Vill du ha rättvisa måste du förlita dig på våra domstolar och vill du har trygghet funkar det inte med bara egna lås för din egen dörr. Dom stoppar inte utländska attackflyg eller robotar.

Från den enklaste sammanslutning av släktingar på savannen till mångmiljonstäder är vi helt beroende av att vi gemensamt bär varandras bördor. Den som är stark och frisk öppnar dörren och den som är ledbruten och svag. Den som har ett överflöd får dela med sig och hjälpa den som varit mindre lyckligt lottad. Det finns gott om bördor att bära och vi måste bära dem tillsammans. Den som försöker smita undan i skatteparadis och fiffel måste talas till rätta.

Det ligger i allas vårt intresse, även den övre elitens, att vi delar på bördorna. Tyvärr finns det de med andra intressen. De som vill sko sig och roffa åt sig så mycket de kan. De som inte litar eller tror på att vi verkligen ska bära bördorna tillsammans.

Det är ofta samma personer som gör allt för att behålla status que, som motarbetar varje verklig förändring för att dela på makten och bördorna. Dom som gärna ser att alla andra bär bördor bara man själv slipper. De som tror att de är så starka att de kan bära och ta emot varje slag som livet kan ge dem.

Men de har fel. Ingen kan slå så hårt som livet. Ingen klarar av att parera dessa slag själv. Även här ser vi hur de som har allra mest ofta allierar sig med krafter som vill förmå de som står längre ner i pyramiden att slå nedåt istället för uppåt. Är du arbetslös beror det inte på att direktörerna tjänar 700 gånger din lön eller att två procent av befolkningen äger nästan alla resurser i världen och inte vill dela med sig.

Nej, det beror på att han där, han som är ännu fattigare än du har tagit ditt jobb! Önskedrömmen för eliten är ett ständigt pågående trashankarnas krig mot varandra. Den hets vi ser mot de svagaste grupperna kommer härifrån. Denna hets tjänar bara en enda grupp och det är den överhet som idag har makten.

I ett socialdemokratiskt samhälle delar vi både på resurserna och på bördorna. De som har mest får finna sig att också bidra med mest resurser. Det tjänar alla på.

När livet slår till med sina dråpslag står ingen ensam i ett starkt samhället och gemenskap. Det är därför Socialdemokraterna finns till. Vi ska ha ett rättvist samhälle där vi delar på bördorna.

Henrik Persson
Skribent och författare

Latest news

Surahammar satsar 145 miljoner på nytt vårdboende

Nu startar en mångmiljonsatsning som förutom att möta behovet av boendeplatser också ska ge arbetstillfällen på sikt.

Jemen: ” Barn dödas inte bara av bomber och kulor, många dör också långsamt för att de nekas mat”

15 månader gamla Noura med sin syster Shadia i deras tält i Lahj, Jemen. Noura lider...

Inte kan väl vi rå för att småfåglarna dör?

https://youtu.be/VN00Cs-cJkQ Vi har startat en ny produktion på försök Den är lönsam som säkert ni...

8 tips på hur man bemöter hatare och troll på nätet

Med oss i podden har vi Olle Thorell. Olle i rutan, mannen med 1000 videoklipp som förklarar...

Valaffisch utan partisymbol 1940

När Finland blev anfallet av Sovjet 1939 bildade socialdemokraterna och de tre...

Fäll Högern!

I valet 1928 gick Socialdemokraterna till val under beteckningen Arbetarpartiet. I partiprogrammet från 1920 beskrevs hela samhället som en...

Must read

- Advertisement -

You might also likeRELATED
Recommended to you