Hälsa Jemen: ” Barn dödas inte bara av bomber och...

Jemen: ” Barn dödas inte bara av bomber och kulor, många dör också långsamt för att de nekas mat”

-

- Advertisment -
15 månader gamla Noura med sin syster Shadia i deras tält i Lahj, Jemen. Noura lider av svår akut undernäring och får behandling av Rädda Barnen. Fotograf: GCCU
15 månader gamla Noura med sin syster Shadia i deras tält i Lahj, Jemen. Noura lider av svår akut undernäring och får behandling av Rädda Barnen. Fotograf: GCCU

Länder som exporterar vapen till Jemen kan vara medansvariga för krigsbrott. Det framkommer i en rapport som FN:s expertgrupp för Jemen släppte under gårdagen. Rapporten framhäver hur parter i konflikten har ”begått en mängd möjliga krigsförbrytelser”, många av dem riktade mot barn.

Det team som på uppdrag av FN:s säkerhetsråd undersökt de överträdelser som begåtts i krigets Jemen riktar skarp kritik mot alla parter i konflikten. Allvarlig kritik riktas även mot de länder som indirekt möjliggör kriget, där teamet menar att exempelvis länder som exporterar vapen till ett land som krigar i Jemen måste säkerställa att de respekterar internationell humanitär lag.

I alla krig är barn de mest utsatta. Under de snart fem åren som kriget i Jemen pågått har skolor och sjukhus varit måltavlor. Men FN:s rapport lyfter även en annan form av krigsföring – nämligen hur svält har varit ett vapen.

– Barn dödas inte bara från bomber och kulor, många dör också långsamt för att de nekas mat, säger Tamer Kirolos, landchef för Rädda Barnen i Jemen.

Kriget i Jemen är inne på sitt femte år och de allvarliga kränkningarna mot barn fortsätter. Hittills har 85 000 barn mellan 0-5 år avlidit till följd av kriget. Kränkningarna består bland annat av luftangrepp, tortyr och sexuellt våld.

Henrik Persson
Skribent och författare

Latest news

Surahammar satsar 145 miljoner på nytt vårdboende

Nu startar en mångmiljonsatsning som förutom att möta behovet av boendeplatser också ska ge arbetstillfällen på sikt.

Jemen: ” Barn dödas inte bara av bomber och kulor, många dör också långsamt för att de nekas mat”

15 månader gamla Noura med sin syster Shadia i deras tält i Lahj, Jemen. Noura lider...

Inte kan väl vi rå för att småfåglarna dör?

https://youtu.be/VN00Cs-cJkQ Vi har startat en ny produktion på försök Den är lönsam som säkert ni...

8 tips på hur man bemöter hatare och troll på nätet

Med oss i podden har vi Olle Thorell. Olle i rutan, mannen med 1000 videoklipp som förklarar...

Valaffisch utan partisymbol 1940

När Finland blev anfallet av Sovjet 1939 bildade socialdemokraterna och de tre...

Fäll Högern!

I valet 1928 gick Socialdemokraterna till val under beteckningen Arbetarpartiet. I partiprogrammet från 1920 beskrevs hela samhället som en...

Must read

- Advertisement -

You might also likeRELATED
Recommended to you